به گزارش خبرنگار وب سایت لبخند خدا؛ نشست خبری تشریح پویش آفتابگردون امروز با حضور هدی شیرینکام، مسئول این پویش برگزار شد. شیرینکام در این نشست با اشاره به اینکه بنیاد غیردولتی «سپاس لحظه حال»، پویش آفتابگردون را با همکاری بنیاد طلوع بینشانها آغاز کرده است، گفت: این پویش در راستای توسعه عشقورزی و خدمات داوطلبانه در جامعه با محوریت کمک به کودکان خیابانی از پاییز سال 96 آغاز شده است.
وی به تشریح نحوه کمک به کودکان کار خیابانی پرداخت و گفت: در ابتدا شناسایی و آشنایی با نیازهای کودکان کار خیابانی و برقراری ارتباط با آنها در دستور کار ما قرار گرفت و ما نیازهای بچههایی را شناسایی کردیم که در سر چهار راهها و خیابانها اقدام به کار و دستفروشی میکنند.
شیرینکام ادامه داد: سال گذشته 600 کودک شناسایی شد که 60 درصد آنها ایرانی هستند و اغلب از شهرستانها به تهران مهاجرت کردهاند. تعدادی از بچهها نیز ساکن مناطق حاشیهای تهران هستند، اما برای کار به مرکز شهر میآیند. کودکان افغانی نیز که در سر چهارراهها کار میکنند به سه دسته تقسیم میشوند؛ کودکانی که خانواده آنها مجوز اقامت در ایران را دارند، کودکانی که شناسنامه ندارند و مادر آنها افغانی است و بچههایی که خانواده آنها به صورت غیرقانونی در ایران زندگی میکنند. ما به همه این بچهها خدمات ارائه میدهیم.
مسئول پویش آفتابگردون ادامه داد: ما تلاش کردیم فضای امنی بین خودمان و بچهها ایجاد کنیم تا آنها به ما اعتماد کنند و نیازهای خود را به ما اطلاع دهند.
وی در پاسخ به این سؤال که بیشترین نیاز بچههای کار خیابانی چیست، گفت: مهمترین اقدامی که ما انجام میدهیم، بالا بردن سطح تابآوری کودکان است. این کودکان با رفتارهای مختلفی در جامعه مواجه میشوند و مردم با رفتارهای نا مناسب در آنها خشمی ایجاد میکنند ما تلاش کردیم در آنها حس امنیت و آشتی با جامعه را ایجاد کنیم و اقداماتی از قبیل قصهدرمانی، بازیدرمانی، نقاشی، بازی فکری و غیره آنها را برای لحظاتی به فضای حقیقی کودکیشان نزدیک کنیم. این بچهها حداقل سه ساعت در هفته کودکی میکنند.
وی ادامه داد: اقداماتی که گروههای ما برای این بچهها انجام میدهند، موجب کنجکاوی شهروندان شده و باعث میشود سؤالهایی از کارشناسان ما بپرسند و نگاه و دیدگاه مردم نسبت به بچههای خیابانی با راهنمای اعضای پویش آفتابگردون عوض شود.
شیرینکام در پاسخ به این سؤال که واکنش والدین یا بزرگترهایی که کنار این بچهها هستند، نسبت به اقدامات شما چیست، گفت: دو تا سه ماه اول شروع کار ما والدین به ما اعتماد نداشتند، اما با ارتباط گیری و ایجاد حس امنیت، اکنون والدین نیز با ما همراهی میکنند. وقتی والدین دیدند خدمات آموزشی و کمک درسی به بچهها ارائه میشود و از سوی موسسه معلم به سر چهار راهها آمده و در دروس به کودک کار کمک میکند، اعتمادشان بیشتر و مخالفتشان کمتر شده است. حضور پزشک عمومی، متخصص پوست و مو، دندانپزشک و … نیز موجب شده بچهها از نظر سلامتی ارتقاء پیدا کنند.
مسئول پویش آفتابگردون در خصوص نحوه کمک اعضای پویش آفتابگردون گفت: اعضای داوطلب ابتدا آموزشهای لازم را برای کمک به ارتقا اعتماد به نفس و عزت نفس بچهها میبینند تا بتوانند تابآوری بچهها را افزایش دهند. ما همچنین قصد داریم این پویش را از شهر تهران به کرج به سایر شهرهای بزرگ گسترش دهیم.
شیرینکام در پاسخ به این سؤال که در صورت مواجهه با بچههایی که معتاد شده یا مورد تعرض و تجاوز قرار گرفتهاند، چه اقداماتی انجام میدهید گفت: ابتدا روانشناسان اعضای گروه را آموزش میدهند تا بدانند چگونه باید با این بچهها رفتار کنند. سپس مددکاران با گروه همراهی میکنند تا خدمات لازم به این بچهها ارائه شود.
وی ادامه داد: دوشنبه هر هفته گروههای ما در چهارراههای پر تردد که تعداد بچهها زیاد است، حاضر میشوند و بستههای خوراکی به صورت میانوعده در اختیار بچهها قرار میگیرد. خوراکی یک وسیله ارتباطی است که برای برقراری ارتباط اولیه به بچهها داده میشود. همچنین گروههای ما در کنار بچهها بازی، سرگرمی و برنامههای کمک آموزشی را انجام میدهند. در حال حاضر بچههای کار میدانند دوشنبهها خالههای آفتابگردونی میآیند تا به آنها کمک کنند و برای چند ساعت لحظات خوبی را سپری کنند. این ارتباط خوب موجب شده بچههایی که جدید هستند و به بچههای کار قدیمی اضافه شدند، راحتتر ارتباط برقرار کنند. البته تغییر رفتار بچههای کار به کندی صورت میگیرد، اما ما شاهد بهبود روند رفتاری آنها هستیم.
وی با تأکید بر اینکه آماده همکاری با سازمانها و نهادهای دولتی و غیردولتی فعال در حوزه کودکان کار هستیم، گفت: با توجه به اینکه خدمات ما به صورت انحصاری سر چهار راهها به بچهها ارائه میشود، موازیکاری با سایر فعالان حوزه کودکان کار نداریم.
در ادامه این نشست، زینب هوشنگی، مسئول روابط عمومی «بنیاد سپاس لحظه حال» با اشاره به فعالیت 250 عضو داوطلب در این پویش گفت: اگر فردی در چهار راه با تعدادی از بچههای کار مواجه شد، میتواند با ورود به سایت پویش آفتابگردون، حضور این بچهها را به ما اطلاع دهد تا ما خدمات لازم را به آنها ارائه دهیم.